Hogyan lett a farkasból hűséges barát ?

A kutatók egyet értenek abban, hogy a mai kutyák a szürke farkastól származtathatók. Ám több teória is terjeng arról, hogy is kerültek az ember mellé ezek a vadállatok. Ami biztos, hogy ez a barátság mind a két faj jövőjét meghatározta és megváltoztatta. Ma már tudatos tenyésztéssel születnek az újabb és újabb generációk, de akkor még csak a farkasok voltak. Nem lehetett válogatnia az ősembernek, hogy kicsit szeretne, nagyot, rövidszőrűt vagy hosszú szőrűt. Ami neki fontos volt, hogy tanítani tudja, szelíd legyen, és vigyázzon rájuk. Sok elmélet van arról, hogy is került az ember mellé. Van, akik úgy vélik, hogy az ember kezdte szelídíteni a farkast, mások szerint a farkasok kezdtek az ember társasága felé menni, hogy melegedjenek a tűz mellett, és hogy az elhullott ételmaradékokat összeszedjék. Akármelyik is legyen, a farkas és ember kapcsolata elkezdődött. A vadabb farkasokat valószínűleg elkergették, a kíváncsibb és szelídebb típusokat viszont megtartották, így azok szaporodtak az emberek mellett, átadva a szelídséget a kölyköknek is. Nagyon jó kísérletet tettek erre ezüstrókákon. Nem kell genetikusnak lenni, hogy el tudjuk képzelni, hogy az agresszióra kiválasztott egyedek párosításából szintén agresszív rókák születtek. Ugyanakkor a szelíd párok kölykei szelídek lettek. Ezen felül új színek is jelentek meg, külső jegyeikben is megváltoztak. Ez magyarázza azt is, hogy a farkasok egy idő után már egyre kevésbé hasonlítottak a farkasokra. Változott a fejük formája, rövidebb lett az orruk, a bundájukban nagyobb fehér foltok jelentek meg, és természetesen ezek mellett egyre szófogadóbbak lettek, egyre jobban az ember barátaivá váltak. A farkasokból szép lassan őrző-védők lettek, akik szerették az embert, és követték.

Hogyan és miért alakultak ki a ma is ismert fajták ?

Az ember fejlődésével a farkasok/kutyák is fejlődésnek indultak. Csupán megfigyelés alapon észre lehetett venni, hogy nem csak a viselkedésük változott generációról generációra, de a küllemük is. Egy idő után kezdődtek a szín és méret alapon kiválasztott egyedek párosítása, és pár ezer év alatt több, mint 400 kutyafajta alakult ki. Minden fajtának meg volt a maga szerepe. A 18. századtól kezdve az embereket egyre jobban kezdte érdekelni a különböző színek és méretek jelentése. Angliában egy állattenyésztő, akinek szarvasmarhái voltak tudatosan kezdte el szaporítani a kutyái közül azokat az egyedeket, amelyek a számára hasznos tulajdonságokkal rendelkeztek. Azokat pedig akik nem hozták ezeket a tulajdonságokat, azokat elajándékozta. Természetesen ez egy igen erős beltenyésztés lett, amiről akkoriban még nem tudtak, de már a tudatos tenyésztés eredménye volt. Ha ezeket már tudod, akkor láthatod, hogy eredetileg minden kutya keverék volt, ameddig ki nem alakultak megfigyelt külső és belső tulajdonságok, amik alapján szeparálták az egyes fajtákat. A fajták kialakulásakor a legtöbb kutyának az ember számára hasznosnak kellett lennie, amellett, hogy szófogadó és hűséges. Így az őrző-védők, a terelők és a vadászkutyák voltak talán az első fajták, amiket az ember kialakított. Ekkoriban még ha a kutya nem volt alkalmas a munkára, akkor csak éldegélt az udvaron, nem lettek szobakutyák, nem kényeztették őket. Legalábbis Európában nem, viszont Ázsiában a kultúra másképp alakította a kutyafajták kialakulását. Mivel itt inkább vallási és művészi tanok léteztek, így a kutyákkal szemben is mások voltak a követelmények. A kutatások alapján itt alakultak ki az első ölebek, méghozzá elsősorban a templomokban, melyek később szó szerint dísznek számítottak a császár udvarában, vagy ékességnek a templomban. Az emberek fejlődésével folyamatosan változtak a kutyákkal szembeni követelmények. A tudomány fejlődésével pedig egyre tudatosabban és egyre több feladatra tudtak kutyákat kitenyészteni. A kutyafajták száma ma már 400-800 közé tehető. Sokuknak már nincs valódi feladata, egyszerűen kedvtelésből és szeretetből tartjuk őket, de mai napig szükség van a munkakutyákra is. Gondolj csak a juhászokra, akiknek hatalmas segítséget nyújt egy terelő pásztorkutya, hogy egyetlen juh se kóboroljon el, és hogy mindegyik biztonságban hazaérjen. A vadászokra, akiknek az éles orrú kopók megtalálják az elejtett vadat. A rendőrökre és katonákra, akiknek sokszor az életét menti meg négylábú pajtásuk, akik hűségesen követik őket. És nem utolsó sorban a segítőkutyák, akik betegeken segítenek, a mindennapjaikat teszik könnyebbé. Bár még mindig munkakutyáknak hívják őket, valójában ezek a kutyák úgy összenőnek a gazdájukkal, hogy életre szóló barátság alakul ki, és jóban-rosszban kitartanak az ember mellett.

Miért tarts kutyát?

Miért ne? Az emberek többsége ma már azért tart kutyát, mert cuki, és mert ragaszkodik. A gyerekek a kutyákkal felnőve felelősséget, alázatot, tiszteletet tudnak tanulni és természetesen a feltétel nélküli szeretetet is. Mert egy kutya feltétel nélkül szeret téged, és bármit megtanul, csak hogy a kedvedben járjon. Egy kutya boldogságot visz az otthonodba. Mindig örül ha megérkezel, melletted van ha szomorú vagy, és akkor is ha boldog. Ma már tudományosan bizonyított, hogy az állatoknak is vannak érzései, és sokkal jobban megérzik, ha baj van, mint az emberek. Ezért van az, hogy ha bánatos vagy, akkor kutyád hajlamos még több időt melletted tölteni, bökdös téged az orrával, odafekszik a lábadhoz, vagy esetleg melléd fekszik, hogy megvigasztaljon. Azonban ennek ára van. A kutya sem úgy születik, hogy mindent tud: ül, fekszik, marad. Bármilyen kutyát is vegyél magadhoz, foglalkozni kell vele. Ugyanúgy érez a kutya is örömöt, bánatot, fájdalmat. Ha nem foglalkozol vele, akkor lefoglalja magát, és hidd el, hogy annak nem fogsz örülni. Ezért kell jól meggondolni, hogy kölyökkutyát szeretnél-e. A legcsodálatosabb útra kalauzol egy kölyökkutya. Mindent te taníthatsz meg neki, és egy igazán szoros kapcsolat alakulhat ki köztetek. A kutyádat saját magad formálod, azt fogja tudni, amit tőled tanul, úgy fog viselkedni, ahogy tanítottad neki, ezért nagyon fontos, hogy bármennyire is szereted, legyél következetes. Amit nem szabad egyszer, azt máskor sem szabad, amit pedig egyszer lehet, azt máskor is. Alapvetően tényleg olyanok, mint a gyerekek, még feleselni is képesek, amiken néha jót lehet nevetni. Minden kutya törekszik arra, hogy megfeleljen a gazdájának, cserébe csak szeretetet és törődést kérnek.

Mire figyelj ha kutyát szeretnél !

Mindenkinek az ideje a legdrágább, és mindenkinek ebből van a legkevesebb. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy szeretnének egy kutyát a kertbe. Mentenek vagy vesznek egyet, de nincs idejük foglalkozni a kutyával, ezért a kutya unatkozik, elkezd ásni, szökni, túl sokat ugatni, megrágni dolgokat. Ezeket nagyon szépen ki lehet nevelni a kutyából, de ehhez tanítani kell, ami idő. Ma már rengeteg kutyafajta létezik, ezért a bőség zavara van az emberen, ha választani kell. Gondold végig milyen életed van, mi fér bele. Ne válassz magadnak munkakutya fajtát, ha nem tudod lefárasztani. Ezek a kutyák hihetetlenül okosak, és ha foglalkozol velük, akkor a javadra válik, ha nem, akkor bizony csak gondod lesz. Vannak kisebb mozgásigényű fajták, kisebb és nagyobb méretűek, hosszú és rövidszőrűek. Mérlegelj, és úgy dönts egy kutya mellett, hogy leélhesse veled az életét.

Egy kutya egy életen át !

Teljes mértékben igaz az, hogy a kutyádnak te jelented a világot. És ha kitartasz mellette, ha végig kísérhet téged, akkor ez soha nem fog megváltozni. Egy kutya szeretete felbecsülhetetlen. Látod a szemeiben, hogy ő feltétel nélkül szeret téged, hogy te vagy a mindene, és hogy bármi történjen is, ő sosem hagy el. Egy jól nevelt kutyát bárhova magaddal tudsz vinni, kirándulni, vásárolni, barátokhoz egy kerti partira, családlátogatáskor a nagymamához, vagy akár a munkahelyedre is, ha ezt megengedik. A kutya viselkedése pedig csak rajtad múlik, hogy te mit tanítasz neki. Őszintén a kutyák nagyra értékelik a szeretetet, de talán a jutalomfalatot még többre, amikor épp új dolgot tanulnak. Ezért mindig érdemes egy-két jutifalit adni, amikor valami új dolgot tanulnak. Kis haspókok a legtöbben, de a simogatással is ugyanúgy célt fogsz érni, mert számára az érintésed a legnagyobb ajándék.

A kutyád lesz a legjobb barátod!

Biztos emlékszel, hogy volt legjobb barátod az általános iskolában és a gimnáziumban is, aztán az egyetemi évek alatt is, és felnőtt fejjel is mindenkinek van és lesz legjobb barátja. Vannak barátok, akik évtizedeken át melletted lesznek, van, akik egyszer csak eltávolodnak, eltűnnek az életedből. De a kutyád, ő ott lesz veled, amíg az ő élete tart. És mint a többi barátoddal, vele is szükséges a tanulás és a szórakozás. Mind a kettő elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életetek legyen együtt.

Mit tegyél, hogy a kutyád jó kutya legyen ?

Mit értesz a jó kutya alatt? Ha azt, hogy legyen jól nevelt, okos, ragaszkodó, játékos, de fegyelmezett, akkor már jó úton vagy. Ezeket sokkal könnyebb elérni, mint gondolnád. Nagyon sokan javasolják a kutyaiskolákat, ahol megtanulhatsz kommunikálni a kutyáddal, megtanuljátok, hogy tudtok közösen élni, hogy tudtok alkalmazkodni váratlan helyzetekhez. Rengeteg kutyaiskola van, de a legjobbak a pozitív megerősítés elvén oktató iskolák. Egyre nagyobb teret hódít a tükör módszer is. Ezeket nem fogjuk most részletezni, mert a lényeg az, hogy a kutyáddal foglalkoznod kell. Ha bármi okból kifolyólag nem tudsz eljárni a kutyaiskolába, mert nem jók az időpontok, messze van, drága, bármilyen okod is legyen, akkor foglalkozz a kutyusoddal otthon. Tanítsd meg az alap vezény szavakra, olyan dolgokra, amik hasznosak és szeretnéd, hogy tudja. Mikre gondolj? Alapvetően az ül, fekszik, marad, helyedre „parancsok” nagyon hasznosak és fontosak is. Az ilyen feladatok megtanítására ezer féle módszer létezik, de ezeket otthon is könnyen megtaníthatod. Nagyon figyelj, hogy mindig következetes legyél, egy feladathoz mindig ugyanaz legyen a parancsszó és ugyanaz legyen a kézjel. Rá kell vezetni a kutyádat, hogy mit szeretnél, és amikor megértette, jól csinálta, akkor jön a dicséret. Hidd el, hogy nagyon hamar megtanul a kedvedért bármit. Cserébe csak azt kéri, hogy szeresd, és foglalkozz vele. Nagyon fontosak a közös séták, akár az autózások is, a kirándulások és a sport. Ma már egyre több sport van amit a kutyáddal is űzhetsz. Sőt, vannak kifejezetten kutyás sportok is. Minden ilyen közös időtöltés csak erősíteni fogja köztetek a köteléket, miközben kutyád is és te is önfeledten tudtok szórakozni és összedolgozni.

„A kutya az egyetlen a földön, aki jobban szeret téged, mint saját magát.”

— Josh Billings